Alguna vegada t'has preguntat si els fruits que trobes al bosc són comestibles o verinosos?
Qui no ha vist mai aquelles baies vermelles mentre camina per la muntanya? Pot semblar que demanin ser menjades, però vigila! Algunes poden semblar inofensives, com la belladona o els fruits del teix, però poden acabar convertint la teva excursió en una visita a urgències o una situació encara pitjor!
El consum de baies silvestres s’ha convertit en una tendència en alça en els darrers anys. Els fruits del bosc són reconeguts per les seves nombroses propietats beneficioses per a la salut. Al mateix temps, el món gastronòmic ha descobert les baies silvestres com un ingredient versàtil i deliciós que s’utilitza per donar un toc de frescor, sabor i originalitat a una gran varietat de plats. A més, les xarxes socials han contribuït de manera significativa a la popularització dels fruits silvestres. La imatge de plats elaborats amb aquests fruits del bosc s’ha tornat una tendència a Instagram, on compartir experiències culinàries és cada cop més comú.
Al mateix temps, però, ha crescut el nombre d’intoxicacions per consum de fruits tòxics. No tots els fruits del bosc són comestibles, i que siguin naturals no vol dir que siguin innocus, hi ha moltes espècies de fruits que poden ser tòxiques o fins i tot mortals si s'ingereixen.
Què trobaràs en aquest article?
En aquest article, trobaràs un recull d’alguns dels fruits comestibles més comuns i alguns fruits tòxics i verinosos que podem trobar a Catalunya. L'article està dividit en dues parts per no fer-se massa extens. En aquesta primera part parlarem dels fruits vermells, tan els que són comestibles com els tòxics. En la pròxima entrada parlarem d'altres fruits tòxics i comestibles que no són vermells.
Espero que després de llegir aquest article, estiguis més ben preparat per gaudir de la natura amb seguretat i evitar riscos innecessaris.
Fruits vermells comestibles
El cirerer de pastor o arboç (Arbutus unedo) Família de les Ericàcies
És un arbre típic del bosc mediterrani que produeix baies que en madurar es tornen vermelles. Els fruits madurs, anomenades cireres, es poden menjar sols o bé elaborar-hi compotes, vinagres i aiguardents. Cal tenir en compte que contenen certa quantitat d'alcohol, per la qual cosa el consum excessiu pot provocar borratxeres o mals de cap.
Gerdera (Rubus idaeus) Família de les Rosàcies
És un arbust perennifoli semblant a l’esbarzer que pot arribar al metre d’altura i que creix en clarianes de bosc, principalment en zones pedregoses de muntanya, al Montseny i al Pirineu. El fruit de la gerdera és una polidrupa de color vermell quan és madura. Té un alt contingut en fibra i vitamina C. Es pot menjar cru o fer-ne melmelada.
Maduixera (Fragaria vesca) Família de les Rosàcies
És una planta herbàcia perenne que creix en boscos clars i frescals. La fulla és simple i trifoliada i la flor té cinc pètals de color blanc. El fruit és una núcula de color vermell de gust dolç que conté gran quantitat de vitamina C. Es pot menjar crua o fer-ne melmelada.
Es podria confondre amb la maduixa de l'îndia (Potentilla indica), una espècie al·lòctona procedent d’Àsia de l’Est i del Sud que s’ha naturalitzat en alguns llocs (p.e. Cellera del Ter), de fulles i fruits molt semblants, però de flors grogues. El seu fruit, de gust insípid, si és consumit en grans quantitats pot ser lleugerament tòxic.
El cirerer (Prunus avium) Família de les Rosàcies
És un arbre caducifoli originari d’Europa i Àsia occidental que trobem a Catalunya en els boscos caducifolis relativament humits, al Pirineu, Prepirineu i Serralada Transversal. El seu fruit és una drupa de sabor dolç i lleugerament àcid. Els cireres cultivades són molt apreciades.
També de la mateixa família de les Rosàcies i del gènere Prunus tenim el cirerer de guineu (Prunus mahaleb). És un petit arbre que viu a les rouredes submediterrànies en terreny calcari. Els seus fruits són unes petites cireres de color vermell primer i tornant-se negre quan maduren. Són més àcids que les cireres i poc comestibles. Tot i que no són tòxics rarament es consumeixen.
El magraner (Punica granatum) Família de les Punicàcies
És un arbre petit i lleugerament espinós, cultivat i naturalitzat a les contrades mediterrànies que podem trobar des dels Prepirineus a la serres litorals. És originari de la Xina i es va importar a Occident a través de les antigues rutes comercials. El seu fruit és una balàustia formada per nombroses llavors envoltades d’una part carnosa de color vermell que és la part comestible.
Grosellers (Ribes sp.) Família de les Saxifragàcies
Són petits arbustos que viuen en zones de muntanya. El seu fruit són petites baies sovint en forma de raïm, de colors vermells, però també n'hi ha de blanquinosos. Tot i ser comestibles, no són particularment apreciats pel seu sabor. Es poden menjar crues, però també se’n fan licors. Tenen un gust una mica àcid i són rics en vitamina C i antioxidants.
Gavarrons o grataculs (Rosa sp.) Família de les Rosàcies
Són el fruit de diverses varietats de rosers silvestres. Contenen una gran quantitat de vitamina C. Es poden menjar crus, però s’ha de tenir en compte que siguin ben madurs i de separar correctament la part carnosa de les llavors, ja que si no, poden provocar restrenyiment (d’aquí el nom de grataculs o tapaculs). També se’n fan unes melmelades delicioses.
Arç blanc (Crataegus monogyna) Família de les Rosàcies
Arbre caducifoli espinós, de port arbustiu, de la família de les rosàcies i que viu a les bardisses dels marges dels boscos humits. Floreix a la primavera, té flors blanques i s’utilitzen com a medicinals. El fruit, que és un pom, és comestible, conté vitamina C, tot i que té textura farinosa i és bastant insípid. Els seus fruits semblen petites pomes.
Fruits vermells tòxics
Teix (Taxus baccata) Família de les Taxàcies
És una conífera dioica el fruit de la qual és un aril carnós de color vermell que envolta la llavor (un fals fruit). És una de les plantes més tòxiques de Catalunya. Conté un elevat nombre d’alcaloides d’efectes narcòtics i cardiotòxics. Tot l’arbre és extremadament tòxic, a excepció de l’aril. Se’n desaconsella totalment el seu consum, ja que és potencialment mortal. Un dels seus components, el taxol, és utilitzat en quimioteràpia com a tractament contra el càncer.
Grèvol (Ilex aquifolium) Família de les Aquifoliàcies
Arbust utilitzat en la decoració de Nadal, tot i que actualment n’està prohibida la seva recol·lecció en l'àmbit europeu. El trobem en boscos mediterranis i eurosiberians, preferentment en zones d’ombra. Conté teobromina, ilexantina, tanins, ilicina i l'àcid ilèxic entre altres compostos. La seva toxicitat és molt alta i es localitza tant en les fulles com en el fruit. Una ingestió de més de 20 drupes pot produir la mort. És un aliment molt apreciat pels ocells durant l’hivern.
Carbassina (Bryonia cretica) Família de les Cucurbitàcies
Planta enfiladissa que produeix uns fruits que es tornen vermells quan són madurs. La trobem en llocs humits, al bosc de ribera i a les bardisses. La podem trobar per tot Catalunya, però preferentment a l’estatge montà i a les contrades mediterrànies més o menys plujoses. Els fruits són extremadament tòxics. La ingestió pot causar greus problemes de salut i, en dosis altes, pot portar a la mort. S’han donat casos d’intoxicacions greus en nens en confondre els seus fruits amb el raïm. Tot i això, en alguns llocs es consumeixen els brots tendres.
Tintorell (Daphne mezereum) Família de les Timeleàcies
Petit arbust que es troba, principalment, en fagedes i avetoses. El trobem a les fagedes del Ripollès, la Garrotxa i d’Osona. De flors liles perfumades que apareixen quan encara no han sortit les fulles. Totes les parts de la planta són molt tòxiques, especialment els fruits que són de la mida d’una oliva i de color vermell brillant, fet que els fa molt atractius pels nens. El seu consum pot provocar intoxicacions greus i potencialment mortals.
Altres espècies del gènere Daphne que també podem trobar a casa nostra són el matapoll (Daphne gnidium) i el lloreret (Daphne laureola), ambdues també tòxiques.
Sarriassa (Arum italicum) Família de les Aràcies
Planta herbàcia de floració primaveral que produeix una enorme flor blanca en forma de cucurutxo. Fruit en forma d’espiga formada per nombroses baies que quan maduren són de color vermell. Es fa en boscos de ribera i vora de torrents. Conté alcaloides, saponines i glucòsids. Planta molt tòxica que produeix trastorns digestius i somnolència, i pot arribar a causar la mort.
Galzeran (Ruscus aculeatus) Família de les Liliàcies
També conegut com a boix marí o cirerer de Betlem, és una mata verda típica del bosc mediterrani. El fruit és una baia vermella, particularment atractiva visualment, la qual cosa pot suposar un risc d'ingesta accidental, especialment per part dels nens. Tot i que parts de la planta s’han utilitzat com a medicinals, el consum dels fruits pot provocar vòmits i diarrea, i fins i tot, convulsions. S’ha utilitzat per a la decoració de Nadal, però hem de tenir en compte que és una planta protegida per la Directiva Europea d’Hàbitats.
Evònim o boneter (Euonymus europaeus) Família de les Celastràcies
És un arbust caducifoli que creix a les bardisses de la mitja muntanya humida. El seu fruit és una càpsula de color taronja que conté les 4 llavors de color rosa. A la tardor, quan l’arbust es queda sense fulles, és fàcil observar-lo al marge de camí i a les bardisses pel color del seu fruit. Els fruits són altament tòxics, conté alcaloides i glucòsids. Provoca afectes digestius i neurotòxics i pot arribar a provocar la mort.
Dolçamara (Solanum dulcamara) Família de les Solanàcies
Planta herbàcia de la família de les Solanàcies que creix a marges de camins i terreny nitrogenat. Les flors són liles i els fruits, que tenen forma de petits tomàquets, es tornen vermells una vegada madurs. Conté alcaloides tropànics i altres tòxics. En aquest cas, el fruit verd és el que és més tòxic. Provoca efectes nerviosos i al·lucinacions.
Gatmaimó (Tamus communis) Família de les Dioscoreàcies
Planta enfiladissa amb fulles d’un verd brillant en forma de cor que prefereix llocs humits. Fruit carnós de color vermell quan és madur i de gust agre i desagradable. És una planta molt tòxica, tot i que s’ha utilitzat com a medicinal per via externa. Produeix trastorns digestius, alteracions respiratòries i fins i tot coma.
Xuclamels i lligaboscs (Lonicera sp.) Família de les Caprifoliàcies
Són petits arbustos o plantes enfiladisses que produeixen un fruit vermell o ataronjat, algunes vegades negre, que és molt semblant a una cirera. La intoxicació accidental amb les baies madures que són molt atractives és força freqüent, en confondre-les especialment els nens, amb altres fruits del bosc.
Arítjol (Smilax aspera) Família de les Esmilacàcies
És una planta enfiladissa típica de l’alzinar mediterrani. A Catalunya la trobem a les serralades litorals, prelitorals i al Prepirineu. Els fruits són un raïm de baies de color vermell. Contenen una alta quantitat de saponòsids i es consideren tòxics. Tot i que la planta s’ha utilitzat com a medicinal, alguns autors diuen que el consum dels fruits pot provocar irritació del sistema digestiu, dolor d'estómac, vòmits i nàusees.
Altres fruits vermells que requereixen precaució
Boixerola (Arctostaphylos uva-ursi) Família de les Ericàcies
És un arbust que creix ajagut i que trobem a la muntanya mitjana en zones assolellades i sovint amb terrenys pobres que s’ha utilitzat com a medicinal. Els seus fruits són drupes vermells semblants a petites pometes comestibles de sabor aspre i textura farinàcia. Tot i que els fruits són comestibles, si se n’abusa resulten indigestos.
Moixera de guilla (Sorbus aucuparia) Família de les Rosàcies
És un arbre de fulla caduca típic de l’alta muntanya, però que també és present al Montseny. Els seus fruits són pometes de color vermell ataronjat de sabor tan àcid i aspre que solen produir nàusees. Tot i que es considera que són lleugerament tòxics, s’han utilitzat per fer-ne melmelades.
Consells pràctics pel consum de fruits del bosc
Has de tenir en compte que:
Alguns fruits són comestibles, però necessiten ser preparats d'una manera específica per ser segurs.
Alguns fruits tenen parts que són segures per menjar mentre que altres parts són tòxiques.
Algunes plantes que s’han utilitzat des de temps antics com a medicinals poden ser tòxiques.
Hi ha fruits que tot i ser comestibles, poden provocar reaccions al·lèrgiques en algunes persones.
Hi ha fruits que consumits en excés poden ser tòxics.
Que se’ls mengin els animals no vol dir que no siguin tòxics per les persones.
Sovint, les baies tòxiques són les més vistoses i atractives visualment.
Els nens són especialment vulnerables a la intoxicació, sigui perquè els poden confondre, o perquè atès el seu menor pes, els tòxics els poden afectar més greument.
Hi ha plantes que seran tòxiques per una persona i per una altra no.
Les persones que no estan familiaritzades amb les plantes silvestres són més susceptibles a errors en la identificació.
És molt important poder identificar correctament la planta. Si no estàs segur si una baia és comestible, millor no tastar-la!
Si sospites d’una intoxicació, és important buscar atenció mèdica immediatament i a poder ser, portar una mostra del fruit que s’ha consumit.
Les aplicacions ens poden ajudar molt a la correcta identificació de les plantes, però de vegades es poden equivocar en la identificació, o bé perquè les fotos que li hem proporcionat no són suficients o de qualitat, o perquè l’aplicació no té prou informació sobre aquella planta, per tant, consulteu diverses fonts, i a poder ser un botànic, i si no esteu 100% segurs, no la consumiu!
Aplicacions , guies i webs que et poden ser útils per la identificació de plantes
Ara ja estàs un mica més preparat per gaudir de la natura sense preocupacions. Recorda, si no estàs segur sobre un fruit, sempre és millor anar amb compte i... portar alguna cosa segura com un bon entrepà!
En la pròxima entrada al blog parlarem de més fruits tòxics i comestibles!
Ah, i si t’interessa el tema i vols saber-ne més, vine a participar en els tallers i caminades guiades del Grup de Recerca Botànica de Muntanya i Natura! Tens més informació aquí: https://www.muntanyainatura.org/grup-recerca-botanica
I per acabar aquest article, us recomano el llibre de Jon Krakauer: Into the Wild (Cap a terres salvatges). El llibre relata la història real de Christopher McCandless, un estudiant americà que decideix deixar-ho tot i anar-se’n a Alaska. Però les coses se li compliquen i no pot tornar a la civilització, fet que fa que hagi de sobreviure del que la natura li ofereix. I no us explico més, si no ja sabreu com acaba. Ah, i pels que us agrada més el cinema, també hi ha la pel·lícula amb el mateix títol! No us la perdeu!
Coneixes algun altre fruit vermell que sigui verinós? Explica'ns-ho als comentaris, així tots podrem evitar una mala experiència!
Fonts d’informació:
Boniques però mortals (article al blog de Muntanya i Natura) https://www.muntanyainatura.org/post/plantes-toxiques-boniques-pero-mortals
Apunts del curs de Toxicologia de Flora Catalana 2024
Plantas tóxicas (llibre del Ministerio de Sanidad) https://www.sanidad.gob.es/ciudadanos/saludAmbLaboral/agenBiologicos/pdfs/1_PlantasToxicas_libro.pdf
Les plantes tòxiques de Catalunya, de Martí Boada i Teresa Romanillos
Plantes de matollars i boscos del Parc de la Serralada de Marina, DIBA https://parcs.diba.cat/documents/43788175/57868506/3171-26908-2018+Plantes+de+matollars+i+boscos+Serralada+de+Marina+BAIXA.pdf/900aef62-4993-4413-b95a-d75b5f19f6fc
Plantas tóxicas de la província de Albacete, Juan Bautista Peris y Gerardo Stübing
Web d’identificació de plantes tòxiques pels seus fruits: https://www.toxiplante.fr/toxicite_ingestion/baies.php
Plantes ornamentals tòxiques. Facultat de farmàcia de la Universitat de Barcelona https://diposit.ub.edu/dspace/bitstream/2445/48327/1/Treball_ornamentals_toxiques.pdf
Manual plantas y setas tóxicas de la Fundación Española de Toxicologia Clínica
http://www.fetoc.es/asistencia/intoxicaciones_plantas_y_setas_completo_2009.pdf
Wikipedia en català, castellà i anglès.
Web ArbolApp: https://www.arbolapp.es/
Web Herbari Virtual: https://herbarivirtual.uib.es/
Web Plantas y Hongos: https://www.plantasyhongos.es
Web El Medi Natural del Bages: https://elmedinaturaldelbages.cat
Web Jardí Botànic de Gombrèn https://jardibotanic-gombren.cat
Intoxicaciones por plantas y setas. Santiago Nogué, Joan Simón, Cèsar Blanché y Josep Piqueras. Sección de Toxicología y Servicio de Urgencias. Hospital Clínic.
Frutos silvestres tóxicos http://botanikasestao.blogspot.com/2014/11/frutos-silvestres-toxicos.html
Frutos silvestres comestibles http://botanikasestao.blogspot.com/2015/11/frutos-silvestres-comestibles.html
Bayas y frutas silvestres comestibles parte I https://esdm.es/bayas-y-frutas-silvestres-comestibles-parte-i/
Plantas comestibles y toxicas parte 2. Bayas azules y negras silvestres, mas comunes en zonas templadas https://esdm.es/plantas-comestibles-y-toxicas-bayas-azules-y-negras-silvestres-mas-comunes-en-zonas-templadas/
Flora de les Guilleries Orientals, Josep Gesti Perich https://www.catedraaigua.cat/wp-content/uploads/2023/10/Llibre_Flora_Guilleries.pdf
Comments